Hästens skötsel och utrustning

 • Active Stable - där datorn sköter fodringarna

  Visst är det mysigt att fodra hästarna - men ibland när regnet går på tvären kanske det vore skönt att slippa. I ett Active Stable är det datorn som sköter alla fodringar och här fodras hästarna små portioner dygnet runt, även nattetid. Varje giva anpassad till just den hästen.
  Haffi Gíslason har...

 • Snart kan vaccin mot sommarexem vara här

  Forskare på statens veterinärmedicinska anstalt på Island har tagit fram ett vaccin mot sommarexem som nu ska testas på hästar som exporteras. I december ska 26 hästar vaccineras på Island och skickas till knottrika områden i Schweiz. Det blir tre års väntan på att se om hästarna klarar sig från...

 • Hjälp, min häst är halt!

  Våra hästar släpar ofta på en extra ryttare runt magen och det ökar påfrestningen på lederna. Chefsveterinär Henning Winberg är expert på hästens sjukdomar och ger oss tips och råd om hältor. Vi vänjer oss snabbt vid att hästen ändrar rörelsemönster och kan därför missa att hästen faktiskt är hal...

 • Bland maskarna på Statens Veterinärmedicinska Anstalt

  Vågar du titta? För här kryllar det av maskar; långa, korta, smala, breda... En del ofarliga för hästen även om de ser lite äckliga ut, andra fullständigt livsfarliga.
  Nu är det dags att skicka in träckprov igen för att se om du behöver avmaska - Töltridings Haffi Gíslason besökte Statens Veter...

 • Var beredd om hästen skadar sig

  3 videos

  Hästar är otroliga på att råka ut för skador, det har Ulrica Lagerquist på Brunmåla hästklinik konstaterat sen hon blev veterinär. Här berättar hon om hur du kan förbereda dig och se till att ha rätt saker hemma. Filmserie om tre delar.

 • Att strö med spånpellets

  Mästermockaren Lina Karyd ger tips om hur du använder det alltmer populära ströet spånpellets. Det är inte alla som vet att man ska blöta det innan användning.
  Att mocka är inte bara att ta ut skit - det handlar också om att undersöka hur din häst mår.

 • Klippa eller inte klippa?

  En del tycker att det är galenskap att klippa - andra menar tvärt om att man gör hästen en tjänst. Töltriding har tittat på den forskning som finns. Här kan du själv läsa SLUs forskningsrapporter i ämnet:
  https://stud.epsilon.slu.se/6939/7/lindberg_e_140915.pdf
  https://stud.epsilon.slu.se/5832...

 • Sadelprovaren kommer

  Frasse får besök av sadelprovare Karin Åberg som hjälper honom att hitta en sadel han trivs med - som också får godkänt av ryttarna Emmy Westin och Annika Widebeck. En del hästar gillar bomlösa sadlar men Frasse visar tydligt var hans preferenser ligger och här får han bestämma.

 • Frasse åker på spa

 • Vad ska våra hästar äta?

  9 videos

  Anette Stenman-Larsson är oberoende foderrådgivare och konstaterar att vi ofta ger våra hästar alldeles för mycket mat. Lär dig läsa höanalysen för att se vad din häst behöver förutom hö.

 • Hur ser din häst ut i munnen?

  4 videos

  Dåligt skötta tänder kan leda till att hästen blir sjuk och faller ur. Hästen behöver hjälp att slipa av vassa hakar och se till att tänderna inte är olika höga och sliter på varandra. Hästtandläkare Thorleifur Sigúfsson ser i sitt arbete många hästar som har fullt av sår i munnen på grund av vas...

 • Hovslagaren det slår gnistor om.

  9 videos

  Hovslagaren Andri Gíslason varmskor gärna hästar, en teknik som användes mer förr men som nu börjar komma tillbaka. Följ med när han slår skor på den känslige Frasse, som uthärdar rök och lukten av bränt med bravur.

 • Tipsen från proffsen

  4 videos

  Här samlar vi korta tips och trix från duktiga hästmänniskor. Det kan handla om allt möjligt och ger förhoppningsvis en och annan aha-upplevelse.

 • Haffi om bett

 • Equiterapeut
  6 videos

  Equiterapeut

  6 videos

  Monica Rinne är utbildad equiterapeut. Hon är noga med att det hon ger hästarna är friskvård, en sjuk häst skickar hon till veterinären. Följ med när Monica sätter nålar i Freyr, som knappt var ridbar innan han kom under hennes behandling.

 • Haffis karameller

  6 videos

  Haffi Gíslason har ett alldeles särskilt sätt att sätta ord på sånt som vi andra känner inom oss. Här kommer några av "Haffis karameller".

 • Gör din egen sadelmall

  Vill du passa på att kolla sadlar på Friends Arena under Sweden International Horse Show? Här lär sadelmakare Pia Elldalen ut hur du själv enkelt gör en mall på din hästs rygg . Allt du behöver är en bit kartong och en gammal elkabel.
  Frasses mall avslöjade att hans sadel inte passar, däremot l...