Hur ser din häst ut i munnen?

Hur ser din häst ut i munnen?

Dåligt skötta tänder kan leda till att hästen blir sjuk och faller ur. Hästen behöver hjälp att slipa av vassa hakar och se till att tänderna inte är olika höga och sliter på varandra. Hästtandläkare Thorleifur Sigúfsson ser i sitt arbete många hästar som har fullt av sår i munnen på grund av vassa tandhakar.

Subscribe Watch Trailer Share
Hur ser din häst ut i munnen?
 • Del 1: Hästen behöver hjälp med sina tänder.

  För att inte hästen ska få sår i munnen måste den få hjälp att slipa ner vassa hakar och jämna till så att inte vissa tänder är för höga och nöter ner andra. Töltriding följde med ästtandläkare Thorleifur Sigúfsson på ett stallbesök.

 • Del 2: En del hästar har stora skador

  Þorleifur Sigfússon är imponerad av hur tuffa våra hästar är. Han stöter ofta på hästar som trots mängder av sår i kinderna och vassa hakar på tänderna tuggar i sig sitt foder utan knot.

 • Del 3: Det är inte bettets fel

  Hästägare får ibland höra att de ska rida bettlöst för att bli av med tandproblemen. Men hästtandläkare Thorleifur Sigúfsson säger att bettet sällan eller aldrig är boven, det är helt enkelt motsatt tand som är lite för hög och därför gröper ur tanden.

 • 4. Hur väljer jag hästtandläkare?

  Det pågår debatt i hästvärlden om hur hästens tänder ska skötas och Þorleifur Sigfússon uppmanar oss att noga fundera över hästtandläkarens kompetens. För den som förstår lite tyska rekommenderar han hemsidan till den organisation han själv tillhör:
  www.igfp-ev.de