Intervjuer & reportage

 • Reportage från Island

  1 season

  Haffi Gíslason träffar spännande människor inom hästvärlden under sina många resor till Island. Här möter du dem och får höra dem samtala om livet med våra älskade hästar .

 • Ridskola i Reykjavik

  Här behöver barnen inte vara rädda för att hästarna ska sparka varann om de kommer för nära, ridskolan i Reykjavik hålls några veckor varje sommar, arrangörer är den välkända ryttarfamiljen Edda Run och Siggi Matt. Här är det dags för sommaravslutning.

 • Distansritt 2019, Hudiksvall

  2 videos

  13 september 2019 gick distansritten i Hudiksvall. Häng med i ett fartfyllt lopp.

 • New Playlist
  3 videos

  New Playlist

  3 videos

  Thorvaldur Árnason är en kändis inom islandshästvärlden. Han är den som utvecklade systemet med BLUP som hästaveln numera bygger på. Och han är också en känd passryttare och uppfödare.

 • Karolina och fölen

  Sommarens föl börjar se raggiga ut när de fäller sin fölpäls. På Ryssbo Gård har två små långbenta saker sett dagens ljus. Samtidigt tänker Karolina Roskvist göra en omplanering av verksamheten - från ridskola och turridning till coaching och ridinstruktör.

 • Haffi och Reynir - snillen spekulerar

  8 videos

  De är två av de mest respekterade och älskade profilerna inom islandshästvärlden - här träffas de och pratar om ridning och hästar.

 • Ellert frá Baldurshaga - i flygande pass

  Vi besöker återigen Ellert frá Baldurshaga, hästen med den unika färgen. Han visar pass - och ger Töltridings utsända en rejäl och blöt puss. Hans ryttare Rósa Birna Þorvaldsdóttir berättar att han är "the worlds best kisser".

 • Häståret 2018

  Året var förskräckligt för en del - underbart för andra. Men de flesta ser med hopp och tillförsikt fram emot 2019.
  Här är ett urval av berättelserna från Haffi Gíslasons tråd på Diskutera om Islandshästar på Facebook. TACK alla ni som bidragit.
  Om någon vill ta bort sin medverkan är det bara a...

 • Töltridings adventskalender 2018

  24 videos

  Varje dag fram till jul lägger vi ut en liten Töltridingkaramell, det kan handla om allt möjligt som rör livet med våra underbara hästar.

 • Laufskalarett

  1 video

  Vi följer med när hästarna drivs ner från bergen i slutet på sommaren vid hästinsamlingen Laufskalarett. I första delen får vi följa med på ritten när 300 ryttare driver 800 hästar, i del två ser vi hur det går till när hästarna delas upp mellan gårdarna.

 • Ylva och Mökkur

  För snart 30 år sen såg Ylva Hagander en svart häst skymta förbi på en video tagen på Island. Hon köpte hästen och han blev en av de mest framgångsrika hingstarna i Sverige.
  Hör Ylva berätta om den fantastiska kärlekshistorien med Mökkur frá Varmalæk, hingsten som vid 33 års ålder fortfarande bl...

 • Röster från Landsmót 2018

  En hovslagare som blivit viral, en ung tävlingsryttare med sin älskade hingst, uppfinnaren av Valsbettet... Töltriding samlade spännande röster på Landsmót 2018. Svensk text finns.

 • Arion and Daníel

  The famous breeding rider Daníel Jónsson is mourning the stallion Arion frá Eystra-Fróðholti who was fatally injured.
  Nu finns svensk text!
  Daníel Jónsson är en av Islands mest framgångsrika avelsryttare. När vi träffade honom på Island tvekade han inte att peka ut sin favorithäst genom tiderna...

 • Denise driver hästgård på Island

  Medan vi andra låg och stekte på badstranden i den extrema sommarhettan har Denise Weber jobbat stenhårt, ofta i 10-gradigt regn. Semester är en lyx man knappast hinner med när man driver hästgård på Island.

 • Bada med hästen

  Det är bra motion för hästen att bada och simma – dessutom är det fantastiskt roligt för både häst och ryttare. På Island har man simmat med hästar i alla tider, det var en nödvändighet för att ta sig fram när hästen var enda transportmedlet.
  Haffi Gíslason berättar om islandshästens historia n...

 • Att skaffa en ny kärlek

  Att köpa häst är som att ge sig in i en ny kärleksrelation. Maria Torshall hade redan hittat sin kärlek, Runa från Gudenådalen. I våras bröt Runa benet i hagen och Maria blev ofrivilligt en hästspekulant.
  Haffi Gíslason följer med till Karin Mattson på Svea Islandshästar. Vad ska man tänka på n...

 • Bland fölen på Margrétarhof

  Kveikur gjorde succé på landsmót, nu är vi nyfikna på hans föl. På Margrétarhof blev en liten hingstpojke första Kveikuravkomman att se dagens ljus. Vi hälsar på hos Reynir Örn Pálmason och Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir.

 • Visit Ölnir and Reynir at Margaretahof, Iceland

  Movie + 2 extras

  Hälsa på hos Reynir Örn Pálmason på gården Margaretahof. Som extramaterial lägger vi annat som har med Margaretahof att göra.

 • Pojken och hingsten/The boy and the stallion

  Svenska undertexter finns!
  Edda Rún och Siggi Matt är kändisar inom islandshästvärlden, deras son Matthías Sigurðsson slutade rida efter att ha ramlat av. Hingsten Biskup frá Sigmundastödum IS200113595 fick honom att återfå självförtroendet och nu rider han varje dag med familj och vänner på sta...

 • Ett plan kommer lastat med 60 islandshästar

  2 videos

  Ett plan kommer lastat - med islandshästar från Island. Töltriding följer hingsten Þeyr frá Akranesi på vägen till att bli svensk.

 • He transforms horses to stars

  (Svensk text finns.)
  Helgi Gudjónsson is a trainer who transforms young horses into powerful competition horses. He seldom compete himself but his creations are often seen on the competition track.

  Vi hälsar på hemma på gården Kolsholt 2 på Island där Helgi tränar sina hästar utomhus oavsett...

 • Två hingstar, två hestamenn - en drömritt.

  OBS svenska undertexter finns!
  Haffi Gíslason hälsar på Reynir Örn Pálmason på gården Krókur i Island, bättre känd som Margaretahof. Det blir en magisk ritt på de toppbedömda hingstarna IS2009135006 Ölnir frá Akranesi och IS2009155050 Brimnir frá Efri-Fitjum. Häng med och se hur det går till nä...

 • " Vi satsar på Landsmot när han är 25."

  2 videos

  Súsanna Sand Ólafsdóttir är domare, tränare, uppfödare och ordförande för det isländska tränarförbundet. Hon håller sin hingsten Óttar, 21 år, ung och glad. Nästa del: I full galopp utan träns på hingsten Óttar. OBS svensk text!

 • Bland fritidsryttare i Reykjaviks stallområde

  På Island är hästsporten en familjesysselsättning. I utkanten av större städer finns hela områden med små stallar där man rider och umgås. Häng med till Sprettur utanför Reykjavik, där Jenny Eriksson och hennes hästar stortrivs.